|| ضرورت تاسیس ||

ضرورت برآورد دقیق و روش‌مند و مطابق با واقعیت از وضعیت فرهنگی و اجتماعی و تغییرات آن به مثابه ابزار برای تعیین نسبت یک سازمان فرهنگی با جامعه بر کسی پوشیده نیست. یک سازمان فرهنگی پیش از هر چیز نیازمند این برآورد از میدان و کارزاری است از بازیگران مختلف با مقاصد و اهداف گوناگون قصد به خدمت گرفتن آن در نیل به اهداف از پیش تعیین شده را دارند.

سازمان تبلیغات اسلامی، به عنوان یکی از بازیگران کلیدی در عرصه فرهنگ و تبلیغ با درک همین ضرورت در سال ۱۳۸۲ اقدام به تأسیس دفتر برنامه‌ریزی پژوهش‌های کاربردی ذیل معاونت پژوهشی و آموزشی کرد. پیش از این و در دهه هفتاد مجموعه فعالیت‌های پژوهشی و رصدی در سازمان تبلیغات اسلامی ذیل مرکز آموزش و پژوهش در سه دفتر مطالعات اسلامی، مطالعات اجتماعی و مطالعات سیاسی پیگیری می‌شد. اما از ابتدای دهه ۸۰ دفتر برنامه‌ریزی پژوهش‌های کاربردی با سه گروه پژوهش‌های فرهنگی- دینی، پژوهش‌های اجتماعی و پژوهش‌های بنیادین، عهده‌دار پاسخ‌گویی به نیازهای پژوهشی و رصدی سازمان شد. از جمله اقدامات شاخص این دفتر طی ۱۵ سال فعالیت عبارتند از: طراحی و راه‌اندازی پایگاه داده‌های دینی و فرهنگی با هدف ارائه داده‌های کمی حوزه فرهنگی- دینی با پیوست جداول، نمودارها و نقشه‌ها و تولید گزارش‌های توصیفی و تحلیلی؛ اجرای پیمایش ملی دین‌داری ایرانیان در سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵؛ اجرای پیمایش ملی فرهنگ پوشش و حجاب در سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵؛ اجرای پیمایش ملی گرایش‌های فرهنگی و نگرش‌های اجتماعی ایرانیان در سال ۱۳۸۷٫

در سال ۱۳۹۷ پیرو تأکید مقام معظم رهبری بر ضرورت توجه به موضوع رصد فرهنگی در متن حکم مسئولیت حجت الاسلام و المسلمین قمی و تغییر معاونت پژوهشی و آموزشی به معاونت راهبردی در دوره جدید، موسسه رصدی بینا به عنوان نهاد تخصصی رصد سازمان تأسیس شد.با گذشت ۴ سال از شروع فعالیت این موسسه، اقدامات مهمی در راستای تحقق نیاز سازمان انجام گرفت که از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد: اجرای پیمایش ملی نگرش‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مردم ایران در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹؛ اجرای پیمایش ملی سنجش دین‌داری مردم ایران در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۱؛ اجرای پیمایش ملی مصرف کالاهای فرهنگی در سال ۱۴۰۰٫

رسالت دیگر سازمان [ تبلیغات اسلامی ] ، رصد و مقابله‌ی هوشمندانه با تهاجمات فکری و فرهنگی و تبلیغی و رسانه‌ای دشمنان دین و انقلاب و کشور است. دشمنانی که نه امروز بلکه از چند دهه‌ی پیش، هویت و شخصیت و باور و رفتار و سبک زندگی اسلامی- ایرانی مردم خصوصاً جوانان را هدف قرار داده و با شیوه‌ها و ابزارهای متکی به فناوری‌های ارتباطی و رسانه‌ای اعم از هنر و سینما و فضای مجازی و غیره، درصدد تهی کردن انقلاب از عقبه‌ی دینی و ایمانی و مردمی آن می‌باشند.

 

رهبر معظم انقلاب اسلامی

حکم انتصاب حجت‌الاسلام محمد قمی به ریاست سازمان تبلیغات اسلامی

۲۸ مردادماه ۱۳۹۷

|| بیانیه ماموریت ||

مرکز رصد بینا هویت مأموریتی خویش را مبتنی بر تأمین الزامات رصدی سازمان تبلیغات اسلامی در محورهای سه‌گانه ذیل بنیان نهاده است:

  • شناخت مخاطبان و گروه‌های هدف پیام تبلیغی، به معنای شناخت ویژگی‌های فرهنگی و اجتماعی این گروه‌ها، اعم از گروه‌های مخاطب بالفعل و بالقوه، به گونه‌ای که آن سازمان در مقام تبلیغ و تبیین موثر، بتواند متناسب با اقتضائات شناسایی شده، اقدام به گزینش صحیح پیام و محتوا کند.
  • اشراف بر میدان تبلیغ، به معنای شناخت کنشگران، جریان‌ها و نظامات فرهنگی، به گونه‌ای که سازمان بتواند متناسب با میدان پیش‌رو، به مقابله هوشمندانه در برابر تهاجمات دشمنان انقلاب اسلامی پرداخته و جریانات و گروه‌های همسوی با گفتمان انقلاب اسلامی را به نحو موثر راه‌بری کند.
  • شناخت وضعیت فرهنگی و عوامل موثر بر آن، به معنای ارائه درک صحیح از واقعیت‌های فرهنگی جامعه، به گونه‌ای که مدیران سازمان قادر باشند تصمیمات و سیاست‌های خود را در عرصه راه‌بری زیست‌بوم فرهنگ و تبلیغ بر درکی جامع و دقیق از برآیند وضعیت فرهنگی جامعه ایران در نواحی مختلف کشور استوار سازند.