محاحبه با مدیرعامل اپلیکیشن طاقچه 23 آبان

در ابتدا جناب اقای دکتر نیرهدی مدیر عامل موسسه بینا مختصر توضیحی راجب این موسسه عرض کردند.

آقای نیرهدی: مجموعه بینا از سال 98 کار خودش را به صورت اسمی شروع کرد و عملا در سال 99 و اواسط ان به صورت جدی وارد عمل شد جنس کار تحقیق بازار می باشد که دارای 16 زیست بوم فرهنگی می باشد یکی از انها موسیقی می باشد و در موارد خاص تر دیگر مانند تعلیم تربیت، مدیریت فرهنگی، رصد انها، پیمایش مصرف کالای فرهنگی ممتنی بر کسب کار ها و…می باشد.

همچنین در حوزه تحلیل محتوا و فیلم که داده این را با میزان فروش تقاطع میگیریم، و عوامل سینمایی که بتواند تحلیل عمیق‌تری ایجاد کند(*)

ما در این موسسه 800000 صنف فرهنگی اجتماعی را شناسایی کردیم و پیمان کارهای ما در حال تکمیل فرایند GIS ان می باشند و سعی ما بر این است که علاوه بر فضای حقیقی در فضای مجازی هم کار خود را بیشتر گسترش دهیم.

همچنین ما ادعا میکنیم که اتقان کیفی را بالا میبریم به طور مثال از طریق پیمایش هایی که انجام می دهیم، سرویس Big data ،امار و اطلاعات رسمی، مصاحبه و نظر گرفتن از حوزه ها و در واقع قصدمان از همه ی این کارها که مثل تکه هایی از یک پازل بزرگ هستند بهبود وضعیت فرهنگی و اجتماعی می باشد که در این مصاحبه با مدیر عامل طاقچه؛ جناب آقای لطیفی قصد داریم راجب بخشی از تحلیل ها، داده ها، امار و راه های حوزه کاری شان گفتگو کنیم.

موسسه بینا این تصویر صرقا جنبه تست دارد

تصویر1- نمونه زیرنویس عکس

آقای لطیفی: در این چند سال اخیر با خانه ی کتاب تعاملاتی داشتیم و نتیجه این تعامل و این چند سال کار در حوزه کتاب دیجیتال به شرح زیر بود:

1- مفهوم داده و اندازه‌گیری بسیار بهبود یافت و نگاه نهادهای مختلف و نیاز به این موضوع بسیار افزایش یافته.

2- ارزش ما یا داده‌های بروز ما نشان دهنده‌ی اطلاعات امروز ما است و ما در حال بهبود این داده‌ها هستیم.

3- ما خیلی خوشحال هستیم که موسسه‌ای  مثل شما قصد دارد و تلاش می‌کند تا این را سازماندهی کند و در عمق تحلیل‌ها باشد.

موسسه بینا این تصویر صرقا جنبه تست دارد

تصویر1- نمونه زیرنویس عکس

در ادامه جناب اقای دکتر نیرهدی از مدیر عامل نرم افزار طاقچه سوالاتی را پرسیدند:

آقای نیرهدی: از نظر شما وضعیت اقبال از نشر الکترونیک چگونه است ؟ و تخمین شما از حجم بازار و گردش مالی چقدر می باشد؟

آقای لطیفی: بازارهای کتاب دیجیتال دارای شاخص های مهمی می باشد، از جمله: 1) افرادی که در اپلیکیشن های مربوطه از این کتاب ها استفاده می کنند. 2) افرادی که به سایت های حوزه کتاب دیجیتال مراجعه می کنند.

در آخر تابستان سال 1400 تخمین زده شد، جمعا 2.5 میلیون گوشی هوشمند داریم که نرم افزارهای کتاب دیجیتال(شامل کتاب‌های صوتی و متنی) روی آنها نصب است.

3 درصد از کسانی که در ایران گوشی هوشمند دارند نرم افزار کتاب‌خوان را دارند، و اگر بخواهیم درصد مراجعین افراد به سایت‌های این نرم‌افزارها را بگوییم، در سال 98 حدود 1 میلیون، در سال 99 حدود 2.2 میلیون و در سال 1400 کمتر از 4 میلیون نفر مراجعه صورت گرفته که ما میتوانیم رشد ان را به وضوح ببینیم.

این حوزه 50 بازار فعال دارد که سهم عمده ی بازار بین 4 الی 5 تای انها توزیع شده است و ما بقی سهم اندکی دارند.

طبق آمارها ما تخمین میزنیم که: تقریبا 30 درصد افراد به صورت اشتراکی از این اپلیکیشن‌ها استفاده می‌کنند(کاربر چند تا از این نوع اپلیکیشن‌ها را دارد) و پیش‌بینی میکنیم که از ظرفیت کل فروش کتاب طی 7 سال که حدود 12 تا 15 درصد بوده، 4 درصد آن محقق شده است.‌

آقای لطیفی: ارزش کل بازار کتاب حدود 6.5 میلیارد می باشد و پیش بینی میکنیم که در پایان سال به حدود 4 درصد از کل بازار برسد، در حالت کلی نمیتوان تمام 6.5 میلیارد را به بازار دیجیتالی تبدیل کنیم زیرا به طور مثال: یک سری کتاب وجود دارد  که نفیس می باشند و یک سری دیگر قابلیت تبدیل به کتاب دیجیتال را ندارند و با وجود این موارد حدود 4 درصد را تا پایان امسال تخمین زدیم.

ارزش کل فروش این بازار تا سال 99 حدود 50 میلیارد بوده و ما تخمین میزنیم که این ارزش افزایش دو برابری دارد و به 100 میلیارد می رسد.

علاوه بر تمام موارد ذکر شده که جزو بازار قانونی دیجیتال بود، درصدی هم به بازار غیر قانونی دیجیتال مربوط می‌شود به طور مثال کانال های تلگرامی که افراد می توانند از آن کتاب دانلود کنند، تعداد کاربران ان حدود 1 به 5 می باشد(5 برابر 2.5 میلیون کاربر دیجیتالی)

همچنین از نظر فروش و گردش مالی هم میتوانیم به این اشاره کنیم که میانگین  قیمت کتاب دیجیتال، بین 30 تا 50 درصد قیمت پشت جلد کتاب است زیرا قاعده ی ما این است که خود صاحب اثر قیمت گذاری اثر را انجام دهد.

موسسه بینا این تصویر صرقا جنبه تست دارد

تصویر1- نمونه زیرنویس عکس

آقای نیرهدی: از نظر شما فرآیند کتاب‌های صوتی چگونه می‌باشد و چند درصد از کل کتاب دیجیتال را تشکیل می‌دهند؟

آقای لطیفی: کتاب های صوتی حدود 3 درصد از کل کتاب های دیجیتال ما را تشکیل می دهد.

آنها نقش واسط را ایفا می کنند و درامد حاصل از صوت و فروش آن، یک درصدی به ناشر و ما بقی را خودشان بر می دارند.

و در رابطه با کتاب های متنی، حلقه ی واسط انها خودمان هستیم و شروع فرایند ما از همین کتاب ها شروع شد.

پروسه ی تبدیل کتاب: فرایند این عمل به گونه ای می باشد که ما از ناشر فایل اثر را می گیریم و با کمک تیم مان پروسه ای روی ان فایل انجام می دهیم و ان را تبدیل به فرمت E-POP می کنیم، که این فرمت در واقع به معنی قابل مطالعه بودن اثر در صفحات با سایزهای مختلف می باشد.

همچنین در زمانی که ناشر دوست ندارد صفحه بندی کتاب تغییری کند، اثر با فرمت PDF منتشر می شود.

 

آقای نیرهدی: عرف این بازار در رابطه با سهم نویسندگان و انتشارات در حوزه ی صوتی این کتاب ها چگونه است؟

آقای لطیفی: عرف بین مولف و ناشر چیزی حدود 8 تا 15 درصد می باشد که این عدد متغیر است و 70 درصد از کل فروش به مولف و 30 درصد باقی مانده به خودشان می رسد.

موسسه بینا این تصویر صرقا جنبه تست دارد

تصویر1- نمونه زیرنویس عکس

آقای نیرهدی: آمار‌ها برای  خوشه‌بندی طبق رده سنی یا شغل افراد در نرم افزار شما به چه صورت است؟

آقای لطیفی: ما از دو جهت از کاربرانمان، داده دریافت می‌کنیم: 1)پرسش نامه 2)چگونگی مصرف محتوا

و طبق داده های ما، درصد آمارها به صورت زیر می باشد:

جنسیت افراد: 60 تا 70 درصد را خانم ها و ما بقی را اقایان تشکیل می دهند.

سن افراد: 40 درصد کاربران بین 25 تا 34 سال سن و 23 درصد انها بین 18 تا 21 سال سن دارند.

ترتیب بیشترین استقبال از لحاظ شغل کاربران: به ترتیب، خانه دار، دانشجو و طلبه، شغل ازاد، کارمند، معلم_فرهنگی، دانش اموز، پزشک، مهندسی عمران و آی تی، مدرس یا پژوهشگر، مترجم و نویسنده، مدیر، افراد بازنشسته، نگهبان. و جالب است بدانید 70 درصد افراد کارشناسی به بالا می باشند.

آقای لطیفی: در این درصد ها استثناهایی هم وجود دارد به طور مثال یکی از کاربران، آقایی بازنشسته، 65 ساله از بندر عباس که سرانه مصرف و میزان مطالعه بالایی داشتند. ایشان همچنین گفتند که افراد باز نشسته درصد و تعداد کمی را تشکیل می دهند ولی عمر دار و به صورت مکرر مطالعه می کنند مانند خواندن روزانه روزنامه در نرم افزارمان.

آقای لطیفی: ترتیب بیشترین کتاب های مطالعه شده: 80 درصد عمومی(رمان، داستان، موفقیت و خودیاری)، 6 درصد دانشگاهی و 3درصد کمک درسی،کودک، مجله و روزنامه می باشد.

استقبال استان ها: تا اواخر99، 3 استان، تهران،سمنان و قم بیشترین سهم را داشته است. ضریب نفوذ در استان ها از 1.2 به پایین بوده.

در این میان 30 درصد مطالعه ی روزانه و 60 درصد به صورت هفتگی و ماهانه به صورت منظم مطالعه می کنند. می توانیم بگویمم که حدود نصف کتاب هایی که در فضای دیجیتال خریداری می شود، کامل خوانده می شوند.

سرانه مطالعه در اپلیکیشن طاقچه 99.19 میلیارد ثانیه یا 4.5 دقیقه می باشد.

ما در عید 98 یا 99 به علت شیوع تازه کرونا و در دسترس نبودن کتابخانه ها، با همراهی نهاد کتابخانه کشوری توانستیم طاقچه بی نهایت را راه اندازی کنیم. که در این طرح بزرگ اشتراکی کاربران می توانند به کتابخانه های بزرگی دسترسی داشته باشند و تا اخر سال 99 ما از حدود بیش از 25000 عنوان کتاب، 5 میلیون بار کتاب قرض دادیم که این عدد نسبت به سال 98، 5 برابر رشد کرد.

و در نتیجه تمام این آمارها ما می توانیم به وضوح ببینیم که کاربر هم در مصرف و هم در مطالعه طی دو سال اخیر، بسیار رشد چشم گیری داشته است‌.

موسسه بینا این تصویر صرقا جنبه تست دارد

تصویر1- نمونه زیرنویس عکس

آقای نیرهدی: نسبت device هایی که مصرف کننده از این برنامه استفاده می کند چقدر است؟

آقای لطیفی: 90 درصد از موبایل استفاده می کنند و 10 درصد باقی مانده بین تبلت و نسخه ویندوز تقسیم می شوند.

آقای نیرهدی: برای توسعه بازار چه زیرساخت هایی لازم است؟

آقای لطیفی: اپلیکیشن ما از گوگل پلی به علت رعایت نکردن کپی رایت و مشکلات تحریمی حذف شد.

همچنین مشکل امر پرداخت بین المللی ایرانیان یا فارسی زبانانی که در کشور های مختلفی زندگی می کنند و شاپرک مخصوص برای پرداخت ندارند.

و در یک سالی که ما میخواستیم در نمایشگاه کتاب شرکت کنیم چون عرضه ی کتاب ما به صورت دیجیتالی بود، به ما اجازه ی شرکت ندادند.

رفع موانع در شکل دیجیتالی این عرضه که نوعی زیر ساخت است، باعث رشد قابل توجه ما خواهد شد. و ما انتظار داریم با ما همان برخوردی شود که با نشریه های غیر دیجیتالی می شود.

حمایت در دیده شدن

آقای لطیفی: در سال 96 مسابقه ای در برنامه‌ی خندوانه برگزار شد که چند کتاب ما در آن معرفی شد و در چند دوره جزو پر فروش ترین کتاب ها شدند.

در واقع می توانیم ببینیم که با حمایت افراد و سازمان های متفاوت چقدر رشد ما بیشتر خواهد شد.

ناشران می توانند نظر مخاطب خود را در این فضا ببینند و حتی پرسش و پاسخ هایی که رخ می دهد تا کاربر جواب سوال خود را به راحتی و به سرعت دریافت کند، میتواند از جذاب ترین قسمت های این اپلیکیشن باشد.

آقای لطیفی: بیشتر از هر چیز هدف ما مفهوم عادت شدن و عادت کتاب خواندن است و برای این کار ما کارنامه مطالعه‌ای در داخل برنامه قرار دادیم که مخاطب می تواند در ان هدف گذاری کند، و به صورت زنده و هر لحظه با خواندن فرد، بروزرسانی می شود.

ممکن است افراد ابتدا نسخه دیجیتال را دریافت کنند سپس نسخه فیزیکی ولی تا به الان اکثر کاربران، بیشتر از نوع و جنس خود کتاب، محتوای آن برایشان مهم بوده است.

موسسه بینا این تصویر صرقا جنبه تست دارد

تصویر1- نمونه زیرنویس عکس

اگر پیامی دارید، می‌توانید آن را از طریق فرم زیر برایمان ارسال بفرمایید.