ایرانیان در شبکه‌های اجتماعی چه محتوایی را دنبال می‌کنند؟

چکیده

افراد به‌تناسب سلایق، توانایی و نگاه خود به دنبال علایق خویش می‌روند و آن‌ها را پی می‌گیرند. این علاقه‌مندی نیز می‌تواند به حوزه‌های گوناگونی تسری یابد؛ به‌عنوان‌مثال افراد بسته به جایگاه اجتماعی، جنسیت، سن، مذهب و … ممکن است محتواهای به خصوصی را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنند. این یادداشت به دنبال بررسی سلایق جامعه ایرانی نسبت به محتوای شبکه‌های تلگرام و اینستاگرام است.

از ظهور و بروز شبکه‌های اجتماعی در دنیا و به‌خصوص ایران شاید نزدیک به یک دهه می‌گذرد. بااین‌حال تأثیر شگرف و عمیق آن بر عرصه‌های گوناگون زندگی ما همچون آموزش، تبلیغات، نشر محتوای فرهنگی و … بر کسی پوشیده نیست. در پهنه‌ی این شبکه‌ها اطلاعات و محتویات گوناگونی نشر می‌یابند و هرکدام نیز مخاطبان خاصی را جذب می‌کنند. پرسشی که در اینجا وجود دارد آن است که جامعه ایرانی به چه محتواهای منتشرشده‌ای در بستر شبکه‌های اجتماعی علاقه‌مند است؟ در ادامه تلاش می‌شود تا در بررسی‌ای کوتاه به این پرسش پاسخ داده شود.

به‌منظور درک محتوای موردعلاقه جامعه ایرانی در بستر شبکه‌های اجتماعی، پیمایشی در بازه زمانی 8 تا 13 مرداد 1398 در خصوص «سنجش نگرش‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مردم ایران» توسط مؤسسه «بینا» صورت گرفته است که نتایج آن را در ادامه مشاهده می‌کنید.

کاربر اینترنت

شبکه‌های اجتماعی و محتواهای موردعلاقه جامعه ایرانی

در این نظرسنجی چنین پرسشی مطرح‌شده است: «در شبکه‌های اجتماعی نظیر تلگرام و اینستاگرام، به کدام‌یک از موضوعاتی که برایتان خواهم خواند بیشتر علاقه دارید؟» در پاسخ به این پرسش که 49 درصد از پاسخ‌دهندگان را  مردان و 51 درصد زنان تشکیل می‌دهند، افراد گزینه‌های ذیل را انتخاب کرده‌اند: 29.3 درصد افراد اخبار، 19.1 درصد سرگرمی، 13.8 درصد ورزش، 17.5 درصد هنر و سینما، 12.9 درصد هیچ‌کدام، 2.6 در صد سایر و 4.7 درصد گزینه نمی‌دانم/ بی‌جواب. درصدهای بیان‌شده را در نمودار 1 به ترتیب میزان درصدها قابل‌مشاهده است.

موسسه بینا این تصویر صرقا جنبه تست دارد

نمودار 1- نمودار میزان پیگیری محتوا

موسسه بینا این تصویر صرقا جنبه تست دارد

تصویر1- نمونه زیرنویس عکس

جنسیت و میزان علاقه به موضوعات

در مطالعات گوناگون انجام‌شده در حوزه‌های جسمی، روان‌شناختی، علوم اجتماعی و … شاهد تفاوت نگاه مردان و زنان نگاه نسبت به مسائل گوناگون هستیم. حال پرسش اینجاست که پسران و دختران یا مردان و زنان ایرانی در برخورد با محتویات و اطلاعات منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی نسبت به کدام محتواها علاقه بیشتری از خود نشان می‌دهند؟

بر اساس نظرسنجی صورت گرفته در میان مردان، «اخبار و محتواهای ورزشی» بیشترین گوی سبقت را از سایر محتویات ربوده‌اند. در خانم‌ها «محتویات هنری و سینمایی» است که بیشترین میزان علاقه‌مندی‌ای‌شان را به خود اختصاص داده است؛ البته در خانم‌ها محتویاتِ تحت عنوان «سرگرمی و اخبار» نیز درصد قابل‌توجهی از علاقه‌مندی‌های خانم‌ها را به خود اختصاص داده‌اند. در جدول و نمودار ذیل به‌خوبی می‌توانید این مسئله را مشاهده کنید.

همچنین و همان‌گونه که در جدول و نمودارهای بالا مشاهده کردید کمترین میزان علاقه‌مندی در میان 4 محتوای اصلی ذکرشده در نظرسنجی در میان آقان محتویات «هنری و سینمایی» و در میان خانم‌ها محتویات «ورزشی» بوده‌اند.